Ook bekend als hoofdkaas of preskop, wordt traditioneel gemaakt van varkensvlees en dan met name de kop, staart en oren. Hoe? Dat zal ik niet uitleggen, daar is Wikipedia voor.

Boeren maakten dit vroeger voornamelijk om niets verloren te laten gaan nadat er een dier geslacht werd. Met andere woorden, alles werd gebruikt. Bijkomend voordeel was, dat het lang houdbaar is en nog lekker ook.

Even doorspoelen naar 14 december 2019; een delegatie schutters van Ons Genoegen toog naar Doele Concordia Welvaren in Erp om deel te nemen aan het zogenoemde zulttoernooi. Acht jonge en negen oude schutters (alles boven de 21 is oud) bouwden hun boog op, schoven de tafels bij elkaar en wachtten onder het genot van een kopje koffie, thee of glaasje ranja vol spanning op het begin van de wedstrijd. Ze waren echter niet alleen, er was ook een groepje schutters van Strijd in Vrede uit Beek en Donk en een afvaardiging van Amicitia uit Schijndel, met wie we de spreekwoordelijke degens moesten kruisen.

Bij het zulttoernooi gaat het er niet om een zo hoog mogelijke score te halen, maar om een constant gemiddelde te schieten. Dat wil zeggen; de organisatie kiest twee willekeurige series uit, berekent daar uit het gemiddelde en vergelijkt dat met het gemiddelde over 25 pijlen. Het verschil daartussen is de uiteindelijke score en wie het dichtst bij ‘0’ uitkomt mag zich de winnaar noemen.

Maar daar kwamen we niet voor, het ging om de zult. En die kwam tijdens de proefpijlen op tafel. De eerste schaal was al leeg, nog voordat alle schutters de eerste wedstrijdpijl hadden afgevuurd, dus al snel werd er een tweede schaal aangevoerd. Onze leden hadden te maken met vette vingers, een vol gevoel en een verlangen naar meer, wat het resultaat niet echt ten goede kwam. Maar we gingen stug door en ongeveer halverwege de wedstrijd begonnen we aan schaal nummer drie. Ondertussen werd er gelachen en onderling geïnformeerd naar de score, waarbij duidelijk werd dat het gemiddelde ongeveer 4 zou moeten zijn. Roggebrood met zult wel te verstaan.

Toen werd het tijd om toch nog even wat serieuze pogingen te doen om het puntengemiddelde op te halen en uiteindelijk is het ons gelukt om 25 pijlen naar het blazoen te sturen. De organisatie richtte zich daarna op het uitrekenen van de eindscore. Totale score; +9. Hoe zich dat verhoudt in de algemene stand is nog niet bekend, het toernooi is nog niet afgelopen.

We hebben een gezellige avond gehad. We hebben allemaal ons best gedaan en we konden met een tevreden gevoel weer naar huis. Want net als vroeger is er niets verloren gegaan.

Tags:

Comments are closed

Adresgegevens
Handboogschutterij "Ons Genoegen"
Zwarte Molenweg 9a
5388 EE Nistelrode